torsdag 27. oktober 2011

Olggušteapmi

Velkommen til leksjon to i samisk språk og (u)kultur. Jeg har tidligere snakket om gáđašvuohta (del 1, del 2 og del 3) i bloggen, men i dag har jeg lyst til å ta opp et annet samisk ord jeg syns vi bør tenke litt på; olggušteapmi.

Vi forbinder ofte mobbing med stygge ord, knuffing, slåssing, kjefting, roping og juling. Konkrete ting. Stygge ting.Men det fins også noen skjulte teknikker som er mye vanskeligere å oppdage og definere. Olggušteapmi. Utstøting. Ekskludering.

Svarten også, jeg blir så sint bare av å tenke på dette!

Olggušteapmi er en mobbeteknikk der man ikke trenger å bruke så mange ord, man bare gidder ikke å leke med "den og den". Eller, for å bruke et mer voksent språk, man orker ikke å forholde seg til denne eventuelle personen av forskjellige grunner, som regel fordi vedkommende er annerledes enn en selv. Kanskje har man ikke den riktige hudfargen, den riktige legningen, det riktige språket, de riktige genene. Kanskje er man altfor feit, kanskje man stammer eller så er man bare "rar". Det kan være mange "grunner", og noen er riktig så flinke til å markere fordommene sine mot annerledesfolk.

Olggušteapmi kan komme til uttrykk på forskjellige måter, og i kombinasjon med andre teknikker, og det er vondt for den som blir utsatt for det. Og det "geniale" med denne metoden er at den er så skjult, så udefinerbar, så vanskelig å ta. Kanskje opplever man å bli skult på av folk man ikke kjenner engang, eller å bli oversett og utestengt fra praten på sosiale sammenkomster. Kanskje man opplever at kolleger drar på lunsj sammen uten å spørre deg, at folk reiser seg og går når man kommer inn i rommet, eller at praten forstummer straks man viser seg. Eller kanskje man opplever en vegg av taushet, der man nesten føler seg usynlig. Man bare føler seg annerledes, man føler seg nesten litt pestbefengt, uvelkommen, rar. Olggušteapmi er virkelig ikke trivelig, og olggušteapmi er virkelig ikke en kultur vi bør holde på.

Tenker du noen gang på hva slags påvirkning du har på andre eller hvordan din oppførsel kan oppfattes og såre? Det bør du gjøre, det bør vi alle gjøre. Ett enkelt menneske kan faktisk utgjøre hele forskjellen, på godt og vondt.

4 kommentarer:

June Brita sa...

Det er sant det du skriver. Og den teknikken brukes ofte av jenter. Vi driver med psykisk terror mot hverandre. Splitt og hersk er også en ondskapsfull teknikk.

Anonym sa...

Dette er noe man ofte opplever..

Anonym sa...

Sant!!!Og vi snakker ikke om det.

Anonym sa...

Det er jo det jenter,men også gutter nettop gjør.
Snakker og sladrer om hverandre,kanskje i den å tro at man sjøl ikke skal kommer i noens fokus. Men ved neste korsvei blir nettop de som er veldig opptatt av andres gjøren og laden,også like mye sladret og baksnakket om.Så dette er,og blir dessverre en veldig ond og uavbrutt sirkel.Så moralen er at herifra stammer veldig ofte også "Olggosteapmi" til syvende og sist ifra.