mandag 29. oktober 2007

Wow, Beijing var stort!Hei igjen. Nå er vi kommet oss vel hjem igjen fra Beijing, Kina. Det var en kjempeflott tur med masse fine opplevelser. En uke er litt i korteste laget i et så stort land, men vi fikk oss iallefall en aldri så liten smakebit av den fjerne østen. Det er vanskelig å forklare hvor stor Beijing faktisk er, man må nesten oppleve det selv, men at det er en storby er det ingen tvil om. Vi kjørte rundt med drosje, som i seg selv var en interessant opplevelse! Trafikkreglene er svært annerledes enn her hjemme. Hvis man kan snakke om regler i det hele tatt... Ti ville hester hadde aldri fått meg til å kjøre bil der borte! Det sies at det kommer 1100 nye biler til Beijing hver eneste dag. Beijing er en by i vekst, og mer moderne enn jeg kanskje hadde trodd. Og med OL neste sommer kommer den sikkert til å bli enda større og flottere enn noensinne. Jeg var også imponert over hvor rent det var på gatene med tanke på alle menneskene som bor i byen.

Vi besøkte en flott park hvor det ene bildet er tatt, den med den rare bygningen (klikk for større bilde). Parken var full av sånne typisk kinesiske byggverk og lange trapper som gikk alle veier. Vi fikk også oppleve en prutekultur uten like når vi besøkte marknaden i sentrum av byen. Du vet ikke hva shopping er før du har trasket et par tre dager på marknad i Kina og kranglet deg til hver eneste lille ting du har i posen! Det er slitsomt det! Muren og den himmelske freds plass fikk vi dessverre ikke sett i denne omgang, men det tar vi på neste tur som helt sikkert kommer om ikke så lenge;)

Konserten derimot gikk strålende. Det var et hengivent og takknemlig publikum som satt som spikra på stolene sine under hele den timen konserten vår varte. Det var rett og slett en fryd å stå der fremme! Vi både sang, joiket og fortalte fortellinger. Her må det nevnes at det er første gang i mitt liv at jeg blir tolket til et annet språk, og da attpåtil til kinesisk. Det syns jeg er ganske kult, spesielt med tanke på at jeg selv jobber som tolk til daglig:)

Det ble en flott åpning av Norwegian Cultural Week med taler og opptredener fra mange andre minoriteter. Kina har 56 etniske minoriteter, og på det største bildet ser vi et par av dem i sine flotte og fargerike drakter sammen med meg og Ann-Mari. De hadde også opptredener under åpningskonserten. De var alle dyktige musikere som spilte ulike instrumenter, veldig spesielt å høre på.

Reiseruta til Beijing var faktisk ikke ille i det hele tatt. Vi reiste via Oslo til Helsinki, og derfra med direktefly til Beijing, cirka 8 timer. Jetlagen var heller ikke noe man trenger å frykte. Hvis mulighetene byr seg, så reiser jeg gjerne tilbake igjen! Og hvem vet hva som skjer videre nå når vi har sondert terrenget litt der borte... ;)

Flere bilder på hjemmesida mi.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var da flott innlegg og bilder. Takk

Klem

Tor Erik

BeritOskal sa...

En aldri så liten oppsummering:)

Anonym sa...

fine kinabilder-høres ut som om dokk har hadd en flott tur:)
tøffinger:)

BeritOskal sa...

Ja det var en kjempefin tur! Kjempeartig med impulser fra litt fjernere strøk av og til:)

Ann-Mari Andersen sa...

oj.. kina var morsomt:) wow. for et hærlig minne. vi må jo ut snart å reise. kanskje tilbake til kina?? det hadde vært noe det

:)