tirsdag 16. oktober 2007

Til Kina!

Jeg og Ann-Mari skal til Beijing, Kina! Vi reiser i morgen, først til Oslo, deretter via Helsinki og rett til Beijing. Flytiden over tar ca. 8 timer. Men først må vi få tak i passene og visumene våre som befinner seg en eller anna plass mellom Den kinesiske ambassaden i Oslo og flyplassen på Gardermoen...

Vi skal holde konsert på et minoritetsuniversitet i Beijing med både tradisjonelle norske sanger og samisk musikk, og også salmer, joik og fortellinger. Formålet er å vise bredden av norsk og samisk kultur og musikk i forbindelse med Norwegian Culture Week. Det er Menighetsfakultetet ved Universitetet i Oslo som har invitert oss med. Det blir utrolig spennende. Jeg gleder meg vilt!

Kina fortoner seg nesten som et eventyrland for meg, et land langt der borte som jeg bare har lest om. Et enormt land med 1,3 milliarder mennesker. 13 millioner i Beijing. Og visstnok 9 millioner sykler, i følge Katie Melua. "There are nine million bicycles in Beijing... lalala..." :)

Det er kjempeartig at vi får en slik unik mulighet til å reise langt bort og gjøre ting vi liker så godt. Spille musikk, synge og joike. Jeg gleder meg. Nå vet jeg ikke om det er mulig å bruke internett like fritt i Kina som ellers i verden pga streng sensur, men jeg skal prøve å oppdatere bloggen min derfra så godt det lar seg gjøre. Her er noe jeg fant på nett om internett og Kina:

Kina er det landet i verden som har det desiderte best utbygde overvåkningssystemet for internett. 52 personer er på nåværende tidspunkt fengslet fordi de har utrykt seg for fritt på internett. Myndighetene overvåker nøye alle teknologiske nyvinninger for å sørge for at ingen nye kanaler eller nettsider med frie meninger dukker opp.

Det høres strengt ut. Derfor orker jeg ikke å ta med datamaskin selv, men satser på at det finnes internett på hotellet eller at vi finner en internettkafè en eller anna plass. Jeg reiser med så lite bagasje som overhodet mulig, har lyst å shoppe litt "Made in China"-produkter:)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Manni dearvan Kinai! Ja boahtti fas dearvan doppe. Lihkku matkai! Varuheahte fal maid doai borrabeahte restauranttas, jus gullo njavgame gievkkanis...:)

Karen Anne

Skribenten sa...

Heia Berit. Kan du endre adressen til bloggen min på siden din? Ja, Kina er utrolig spennende land. Du kan glede deg stort. Selv hadde je gingen problem med internett da jeg var i Kina. Men jeg brukte nettet på hotellet jeg da. Så ta med deg en nettverkskabel. Det kan være at de skriver at det er tråløst men som regel er det nettet litt trengt og da er det greiere hvis man plugger ledningen i veggen. Som jeg har skrevet til Ann Mari, så er det en del plasser jeg vil anbefale som jeg besøkte da jeg var der. The great wall, Den forbudte by, Den himmelske fredsplass. Man går fra Den himmelske fredsplass og inn i Den forbudte by da. Så må dere se perlefabrikkene og silkefabrikkene hvis dere får mulighet til det. Maten i Kina er fantastisk, folkene også. De smiler hele tiden. Jeg kunne gå aleine med barnevogn i gatene om kvelden og stod jeg fast med vogna et sekund kom folk alltid og hjalp. Hvis dere får mulighet, besøk også et akrobatikkshow. Kineserne er jo vanvittige på akrobatikk. De har jo egene "sirkrusskoler" i Kina. Ellers er Beijing blitt litt vestlig de siste årene sier de som jeg reste sammen med og som hadde vært der 4 år før. Men Beijing er en fin by likevel men kanskje litt lite sykler. Det var mye mer i byen Shangcha. Jeg ønsker dere en riktig god tur. Jeg er sikekr på at Kineserne liker deres musikk likegodt som jeg gjør. :O)

BeritOskal sa...

KA: Ale juo nie goit daja... Mun in oba duostta ge borrat doppe jus dette lea bussábiergu! Muhto giitu lihkkusávaldagaid ovddas!

Huldra: Tusen takk for tips og koselige ord. Vi gleder oss kjempemye å dra. Skal prøve å få med oss mest mulig på de få dagene vi er der. Sove kan man heller gjøre når man kommer hjem igjen:) Håper på å finne masse fine silketørkler. Men først og fremst er det musikken som er viktigst denne gangen. Håper de liker den der borte:)

PS! Nå har jeg endret bloggadressen din. Bruker ikke den linken selv, har deg på adresselinja, derfor har jeg ikke gjort det tidligere. Men nå er det fiksa. Stilige undervannsbilder og -filmsnutter forresten:)