søndag 11. april 2010

Skolebarn mangler oppdragelse

I forgårs var det en sak i NRK Sámi Radio om at skolebarn mangler oppdragelse. I ingressen står det at Av 240 spurte rektorer i Norge, sier nesten halvparten at skolebarna i Norge mangler respekt og folkeskikk og at det er foreldrene som er hovedårsaken til at barna mangler oppdragelse.

Greit nok, det er helt sikkert sant, men hvorfor er det bilde av Kautokeino barneskole i saken og hvorfor er det Kautokeino-folk som blir intervjuet i denne sammenhengen? Hvorfor er det Kautokeino som blir frontet når det faktisk er nærmere 120 skoler i hele landet som opplever det samme?

Typisk, altså. Hvor var NRK Sámi Radio når artistfabrikken Sámi Grand Prix feiret 20 års jubileum på Báktehárji og markerte det med 15 artister gjennom 20 år på scenen? Hvor var de når Sápmis eneste rockeskole gikk av stabelen for andre år på rad i Kautokeino palmehelga? Og ikke minst; hvor var de når Niels Ovllá og Gard Emil gikk videre i Norske Talenter sist helg? Borte vekk var de, men negative ting klarer man alltid å fokusere på når det gjelder Kautokeino.

13 kommentarer:

Blondhild sa...

Jeg er helt enig. Pressen har en utrolig merkelig måte å velge ut hvordan de skal fronte saker. Ikke nok med at de velger veger et bilder fra ei skole i et lita bygd, men en sak som har vært debatert og frontet så mange ganger, er med ett blitt en interesse.....istedenfor alle de spennende tingene som har skjedd i Kautokeino de siste ukene. Ser at Avisa Nordland også har slike tendenser.
Bare tull og fanteri!!!
Jeg har også en link på siden min som du kan klikke på for å følge bloggen min.

Anonym sa...

Du må jo huske hvor SR er lokalisert, og det sier vel det meste

Anonym sa...

Jeg er altså helt enig!!! Kautokeino har historisk sett vært og er fortsatt, samenes hovedsete. Det er rett og slett nerdete å ikke være her i påska. Dessuten er det så mye sjalusi fra karasjok-sida, og som forrige skribent sier: husk hvor SR er lokalisert.

Anonym sa...

Du har trukket fram et bra poeng her. HELT enig med deg.

BeritOskal sa...

Godt å høre at jeg ikke er helt på jordet med min observasjon!

La meg tilføye at rockeskolen hadde noen av Norges beste musikere som instruktører. Hallgeir Pedersen er feks Norges mest kjente jazzgitarist og han var i Kautokeino for å lære opp bygdas 12-åringer. Det er ikke akkurat noe man lar passere i stillhet.

Når Mama Sara-konserten gikk av stabelen i februar, sendte jeg egenhendig pressemelding til Sámi Radio og ba pent om spalteplass i forkant, men det ble også forbigått i stillhet. Det var visst heller ikke noe som var verdt å skrive om.

Så man blir jo litt oppgitt.

Anonym sa...

Hurra for GLR - máilmmi tøffamus radio! - DE har hatt intervju med DE FLOTTE talentene Niels Ovllá og Gard Emil. Mediet som følger med på aktuelle saker!!!!!!

BeritOskal sa...

Ja! GLR er bra!

Anonym sa...

Det har alltid vært slik. Når noe bra skjer i Kautokeino (som det ofte gjør) nei da la sami radio/tv kommentere det. Det nytter ikke hvor mange pressemeldinger som sendes til dem... det skal mye til å få det på trykk.

Det er nok litt hardt å svelge at Kautokeino er kulturkommunen nr 1 i Finnmark. Folk får det til her, folk tørr å strekke seg etter sine drømmer. Folk jobber stortsett sammen, vi har flere festivaler som samler folket. Kautofolk lykkes;)

men det er desverre ikke bare nrk sami som ikke skriver om det positive som skjer her. ta en titt på finnmarkdagblad.no og altaposten.no (nettavisene). det er side opp og ned om kulturliv fra alta/hammerfest, men nesten ikke fra kauto. de klarte ikke engang få med seg 20.årsjubileumet til sami grand prix. den største samiske artistfabrikken. hallo????? en av de viktige arenaer innenfor samisk musikk!

ama

BeritOskal sa...

Du har helt rett i det. Positive ting i Kautokeino blir ofte forbigått i stillhet. Altfor ofte.

Jeg så en kommentar på Facebook i dag, der en lurte på hvorfor Altaposten og FD ikke skriver noe om Saami Ski Race som ble arrangert sist søndag. 269 deltakere gikk 9 mil (noen gikk 6 mil) på ski fra Hetta til Kautokeino. Imponerende! For meg høres det iallefall ut som en utrolig spennende sak, men avisene bryr seg ikke.

Altaposten har lagt ut en sak nå sent i kveld, der det kort og godt står: "Saami Skirace fra Hætta i Finland til Kautokeino ble arrangert for første gang i går. Løpet er det lengste i Europa. Og skiløperne som deltok, er svært fornøyde." Det er det. Mer står det ikke. Og FD nevner det ikke engang.

Jeg mener; Europas lengste skiløp! Fortjener ikke det litt mer spalteplass enn som så?!

Hva er det med media og Kautokeino?

Anonym sa...

ja enig med deg Berit, dårlig pressedekning når det skjer noe positivt i ktk.
sms

Anonym sa...

Det verste er at absolutt prøver å få til noe negativt om skolen i Kautokeino. De leter med lykt og lupe om de ikke kan finne en misfornøyd forelder eller en mobbesituasjon som de kan blåse opp og forstørre til de grader, slik at det skulle oppveie litt for den massive mobbekulturen i Karasjok, som de voksne selv fronter og lærer opp barna sine til... Og ingenting positivt skrives om det flotte kulturlivet her i samenes hovedstad!

Anonym sa...

Typisk sure kommentarer, folk er jo aldri fornøyde, uansett hva media gjør. Karasjokinger klager over at det eneste nrk forteller fra deres påskefest er at folk har drukket som svin og slåss. Kautokeinofolk klager over at nrk sameradio ikke lager nok fra påskefestivalen, selv om det var fyldig dekning både på tv, radio og nett. Folk andre steder i fra klager over at nrk sameradio ikke forteller hva som skjer andre plasser i påska (hva nå det måtte være, at folk går på ski med appelsin og kvikklunsj i sekken?)Intentsigende nettartikkel skriver en. Jaha, hvordan da da? Hva hadde man forventet?
Rockeskolen skriver du. Jada, det burde de laget på, men kanskje ligger feilen hos de som skriver pressemeldingene? De stakkars journalistene må jo få en forståelse for hvorfor dette er en toppensak, og ikke bare en liten lokal fillehappening for småbarna i kautokeino.
Og om ikke jeg husker feil, så var Mama Sara fyldig dekket, selv om selve konserten ikke var på tv. Gunhild Berit hadde klippekort på radion den uka, hvis ikke jeg husker feil. Men klart, vil man finne feil, så finner man det bare man leter lenge nok.
Kobling mellom skolen og uoppdragne barn: JA, den reagerte jeg også på!! Men kanskje var det bare foreldrerepresentanten i ktk som hadde GUTS nok til å fortelle at dette er et problem, også i ktk!!

BeritOskal sa...

Ja det er jeg enig i, folk kan vaere litt daarlige paa aa skrive pressemeldinger og der maa mange skjerpe seg! Men skjerpe seg maa ogsaa nettsida til sameradioen. Radioprogrammet og Tv er en ting, men nett er noe annet og den sida er ikke bestandig like oppdatert paa ting.