søndag 12. juli 2009

Fisk som imponerer!


Jeg ble veldig fascinert av denne artikkelen om havålen. Skikkelig monsterfisk! Er det rart man har respekt for havet?! Jeg har alltid vært skeptisk både til bading i sjøen og båtliv. Nei takk, sier jeg bare, og holder meg til ferskvannet der det styggeste man kan komme ut for er gjedda, og til og med den syns jeg er ganske så søt!

Men havet og ålen er skikkelig fascinerende likevel. Tenk at nesten alle verdens åler gyter i Sargassohavet nordøst for Cuba og Bahamas! Derfra kommer ålelarvene flytende bl.a. til norskekysten og vokser seg store før de selv starter vandringen tilbake til Sargassohavet for å gyte. Hvordan klarer de å finne veien - de var jo bare larver første gangen? Imponerende! Ålen gyter bare en gang i livet, men kan til gjengjeld gyte opptil 8 millioner egg.


Ålens biologi: (...) Klekkingen av ålelarver skjer i Sargassohavet. Den nyklekte larven følger så Golfstrømmen til Europa. Forvandlingen til glassål skjer etter ca. ett års drift med Golfstrømmen. Ålen vandrer så opp i ferskvann, eller slår seg til ro i brakkvann. Ålen vil etter 6-25 år som gulål starte kjønnsmodningen og forvandler seg til blankål før den om høsten vandrer ut i sjøen. Fortsatt er forskerne usikre på hvordan blankålen kommer seg tilbake til Sargassohavet for å gyte. (...) Ålen har evnen til å bevege seg over kortere avstander på land hvis fuktigheten tillater det. (Kilde: http://www.marinbi.com/a-anguilla.htm)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Er det du som synes at gjedda er søt eller er det gjedda som synes at du er søt?
Hilsen fra en som aner en tvetydighet her, og som uansett liker å leke med ord og språk.

Anonym sa...

Forkastelig ! Miljøkriminalitet av verste sort .
At man "jakter" på fisk for matauk forstår jeg , men drepe for muligheten er tilstede . Lite vett!!
Dette dreier seg mest sannsynlig om en havål.. Ikke ferskvannsål.....

Geir.

BeritOskal sa...

Anonym 1: Pga setningens tvetydige natur er det umulig å fastslå hva som er sannheten her, men for meg gjør det bare gjedda enda søtere:))
Anonym 2: Artikkelen dreier seg om havål, og den er fascinerende stor og brutal, men ferskvannsål er minst like fascinerende.

Hva syns du om "catch and release" da?

Anonym sa...

heia, gal don dal leat slahppa dainna bloggain, mii vaillahit bireha dagbok`a lohkat :O)
gos mailmmis don dal leat ja maid don doppe leat?
goas ruoktot boadat?

Anonym sa...

Duohta lea, mun lean leamaš hui láiki blogget. Ii ná gal ábuhivčče... Muhto go lea luomus, de lea bahá vajálduhttit... Juogo leat váillahišgoahtán mu? Mun boađán fargga! :)))

bmo

Anonym sa...

så klart mii vaillahit du, boade jodanit ruoktot:)
gos don leat dal? it go blogge ferie vasahusaid vai mii beassat maid oaidnit mailmmmi veaha:O)