mandag 16. april 2007

Etterdønninger av påska

Ja nå er påska over for lengst. Det gikk fort må jeg si, alt sammen, både releasen av plata, konserten, iskinojoikingen med Bonggu Ánte og kulturskolens barnekor, Sámi Grand Prix'en og alt det andre man var en del av. Men artig var det!

Nå har Mátki vært ute i nesten to uker og jeg har fått veldig fine tilbakemeldinger fra folk. Og jeg registrerer at veldig mange av de som har hørt på musikken liker spor nr. 3 aller best, Ann-Mari sin joik. Det syns jeg er veldig kjekt! Ann-Mari har jo en stor del av æren for at Mátki i det hele tatt ble til. Dere skulle bare ha visst hvor mange timer hun har brukt på å overbevise meg om at jeg har noe å gi... Hun har nok revet seg i håret mer enn en gang av oppgitthet over meg... Og når hun da endelig fikk sparket meg i gang, så har hun stått der pal med råd og vink om både musikalske ting og praktisk info om hvordan man skal utgi på eget selskap. Jeg er kjempetakknemlig for all hjelp og støtte og håper at joiken din vil klinge i eteren i all evighet!

Derfor var det jo ekstra artig at vi fikk tatt en duett i lag under releasekonserten tirsdag 3. april, hvor dette bildet er tatt. Vi sang Ráhkisvuohta seamma lea, Ann-Maris Sámi Grand Prix-låt fra 1993 som hun faktisk vant med. Kjempegøy! Og det er nok ikke siste gang vi står på samme scene! Vi har nemlig en plan:) Detaljer kommer... :O

Visste dere forresten at Ann-Mari har lagd musikkvideo til sin nye singel? Jepp, det stemmer det! Du lahka blir snart å se både på YouTube og tv-stasjoner rundt omkring, bare følg med på annmariandersen.com (med splitter nye nettsider, by the way!)

Ellers jeg bare få si noen ord om Sámi Grand Prix. Jeg er stor tilhenger av SGP og har faktisk vært til stede på absolutt alle finalene som er blitt arrangert fra 1990 til 2007, 18 påskelørdager i alt. Jeg har selv deltatt tre ganger i sangdelen, i 1998, 2001 og 2003, pluss at jeg var tekstforfatter og korist i 2004. Jeg syns SGP er en av de viktigste arenaene vi har innen samisk musikk og den har gjort utrolig mye for å fremme både nye sanger og joiker og nye artister. Jeg har alltid vært stolt av SGP, men nå er jeg ikke så sikker lenger.

I år hadde jeg skrevet tekst til sangen Sánehis sáhka som Inger Johanne Oskal og Ina Oskal Alexandersen deltok med. Inger Johanne hadde lagd melodien. Jeg syns de gjorde en kjempeinnsats og jeg var sikker på at de ville gjøre det bra, og det samme trodde mange andre jeg har snakket med i ettertid, men de ble ikke tatt opp til vurdering engang. Sangen ble vel for enkel for juryen, den var jo bare en vanlig sang med harmoni. Ingen halvtoner, joiking eller knirking som kunne ha scoret noen ekstra etnopoeng. Ingen snødans eller kloke ord om globale verdensproblemer heller.

Jeg vet ikke, men jeg syns SGP holder på å bli en konkurranse i særhet. Jo særere, dess bedre. En vanlig sang har ingenting å stille opp med lenger, og tekstskriving er iallefall helt bortkasta å bruke tid på! Noe må gjøres, og juryordningen er det første man bør ta tak i. Jeg vet f.eks. at samme mann har vært med enten i inntaksjuryen eller hovedjuryen iallefall tre ganger de siste seks årene, og bare det syns jeg er ille. Hvor vanskelig kan det være å finne en kompetent jury som ikke består av de samme personene fra år til år?

Og ja, du har rett, jeg er ikke fornøyd med årets vinner. Jeg forstår rett og slett ikke hvordan han kom seg gjennom inntaksrunden engang, og med nesten samme låt som han deltok med i fjor enda. Hvor er dømmekraften?

Puh, dette ble et langt innlegg, men det var godt å få det sagt! Hva mener du?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er enig med deg angående grand prix vinneren...

BeritOskal sa...

Det er godt å høre!:)

Mustaparta von Skaugum sa...

Mustaparta har ikkeno hun skulle ha sagt ang SGP men hun kan jo si noe om cdèn. Jo altså sang nummer 3 var veldig fin den, men jeg likte flere av de andre sangene også, spesiellt joikene.

BeritOskal sa...

Artig å høre! Smaken er jo veldig forskjellig fra person til person og det er akkurat sånn det skal være. Det er bra at man kan like mangfoldet. Personlig klarer jeg ikke å sammenligne joikene jeg joiker etter hvilken som er finest fordi de er joiker til personer som betyr noe for meg.

Anonym sa...

Tja, du er vel ikke helt objektiv, du har jo skrevet teksten til "Sanehis sahka". Etter min mening var ikke melodien og refrenget fengende nok, jeg synes rett og slett sangen var litt kjedelig. Når det skal sies, så kan ikke jeg heller skjønne hvorfor Ola Stinnerbom vant. Men jeg synes at de andre som fikk plasseringer fortjente det.

Anonym sa...

Smaken er som baken, delt! Musikk, politikk og religion= vanskelig å diskutere. Årets vinner av SGP var noe spesiell, men fin på sin måte.

Ann-Mari Andersen sa...

ka e en go sang/melodi? kossen kan man egenltlig si om en melodilinje er go eller dårlig?

inger og ina tok seg bra ut på scenen og begge har vakre stemmer.

fin plate du har berit. du e tøff som velger å dele dine tanker og tekster med omverden. stå på! vær stolt over produktet ditt,og om noen rundt deg prøver å si noe annet så lukk ditt øre.

BeritOskal sa...

Nei helt objektiv er jeg nok ikke, det er jo min tekst og mine venner. Men tendensen ser ut til å være at jo mer eksperimentell en låt er, jo mer verdig er den. Stemmer det?

Takk AMA, og i like måte:) Det er godt å ha en som deg som rådgiver!

Anonym sa...

æ liker nu vilges buvssat bare sånn til info:) guffer dn i bilen hver dag;)

og syns d e tøft av dæj at du ytrer din mening om sgp.. nåkka må jo gjøres.. man orker jo tilslutt ikke strebe etter å lage ny musikk hvis man vet at konkurransen og vinnera e bestemt på forhånd..

måten vi ble behandla på bak scene va sjokkeranes, og d ga liten lyst til å orke å forsette me d man gjør.. heldivis har vi fått så fine tilbakemeldinger fra folk i bygda, at man ikke knekker helt sammen.. at d man gjør, faktisk e av betydning.

stå på videre du tante:)

BeritOskal sa...

Hei Ina, artig å høre at du liker Vilges buvssat! Æ liker nu Livccet go duostan da;)

Det e bra du heller velger å høre på ka folk i bygda sier, enn ka en jury på 3 sier. Det e dem som tross alt lytter på musikken. Og dok var flink. Gleder meg til SGP-cd'en kommer! Når det gjelder behandlinga dok fikk bak scenen, så syns æ det var talentløst av arrangøran. Rett og slett. Alle deltakere e like betydningsfulle, og arrangøran av alle burde se det.

Anonym sa...

http://www.nrk.no/kanal/nrk_sami_radio/1.2266536

BeritOskal sa...

Ja, artig den der;) Bra at det kommer frem:)

Anonym sa...

Ann Mari skriver:
inger og ina tok seg bra ut på scenen og begge har vakre stemmer.

Jeg ville bare si at de er vakre selv også, og så like!Synd at de ikke fikk plassering. Det er vel fordi sangen var "normal", uten hyling og rapping, og annet "eksotisk".

Men Berit og Ann Mari, dere er også vakre og kjempeflinke på scenen!

Ann-Mari Andersen sa...

takk for det. inger og ina er begge vakre. GP sangen dems var nok for normal, men æ tror nok at sangen traff mange folk.

heldigvis er ikke sami grand prix avgjørende om man skal jobbe med samisk musikk. stå på inger og ina. venter å høre mer dåkk:)

BeritOskal sa...

Ja takk for det du anonym, koselig å høre:) Det blir nu artig å høre spg-plata når den kommer ut, om man har tatt fullstendig feil i vurderinga av sangan eller ka.