tirsdag 5. januar 2010

Tinnitus

Hørselen er en av de viktigste sansene vi har, og også en av de sansene vi er aller sløvest med å ta vare på. Hele samfunnet er forurenset av lyder og støykilder som høy musikk, trafikklyder, anleggsområder, bystøy, snøscootere, og for ikke å snakke om barns leketøy (!) som er en trussel for hørselen vår. Jeg kan faktisk ikke fatte at man orker å produserer fløyter, brannbiler, lekeinstrumenter og lignende med et desibelnivå som er direkte skadelig for både barn og voksne! Hørsel er noe man må strebe etter å ta vare på, det vet jeg alt om.

Du har kanskje hørt om tinnitus? Tinnitus eller øresus er noe veldig mange sliter med - deriblant meg selv. Tinnitus er en lyd i øret bare en selv kan høre. Det suser, bruser, piper, klinger, hamrer eller tordner med forskjellig intensitet, og det er omtrent ingenting man kan gjøre med det. Bakgrunnslyder som tv og musikk kan kamuflere litt og få en til å glemme susingen for en stund, men ellers må man bare lære seg å leve med det.

Jeg fant en side hvor man kan teste lydfrekvensen på tinnitusen sin, og det var faktisk ganske interessant å høre hvor forskjellig lyden kan være fra person til person. Min tinnitus var på den aller øverste frekvensen, 11000 Hz. Klikk deg inn og hør selv. Den lyden hører jeg konstant i hodet mitt, 24 timer i døgnet. Til å bli å sprø av innimellom!

Jeg antar at øresusen min skyldes altfor høy musikk i ungdomsårene, og skuterkjøring og hagleskyting uten hørselvern. What a waste! Men èn god ting har øresusen ført med seg, og det er at jeg er blitt veldig flink å passe på hørselen min. Kanskje en smule sent, men bedre sent enn aldri.

Jeg håper du tenker på dette neste gang du kjører med snøscooter, skyter med hagle, hører på musikk, spiller trommer, går på konsert, tester batteriet på brannalarmen, kjøper leketøy eller utsetter deg selv (eller andre) for annen type støy. Er det egentlig så vanskelig å ta hensyn? Selv om det er kjedelig å holde seg for ørene, eller å bruke hørselvern eller øreplugger, eller å skru ned volumet på iPoden, så kan jeg garantere at tinnitus er kjedeligere.

Take care!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Movt dien galgá testet? Mun čuggon juohke dási, ja gullen jiena buohkain earret 300 ja 11000. Movt de lea muinna? Lea go mus de tinnitus?
I-m

BeritOskal sa...

Jáhkán ahte buohkat gullet buot dieid jienaid ná go dás guldala, muhto mus mas lea tinnitus, mun gulan go buohtastahtan njurgumiin mii lea bealjis ahte lea diet bajemus jietna maid gulan.

Anonym sa...

OK. Muhto diet bajimus jietna ii lean goit vearrámus/unohasamus mu bealljái. Muhtin diein eará jienain lei vel váivvit gullat, orui muhtin ládje garraseabbo dehe bastileabbo go 11000...(man in báljo gullan)
I-m

Anonym sa...

Jeg synes også at 11000 var den mest "behagelige" lyden, selv om jeg ikke ønsker å ha den lyden i øret mitt natt og dag, og synes synd på alle de som plages av slikt.
Jeg er sterkt plaget av virkelige lyder, ikke øresus altså. Jeg synes ikke noe om tv-lyden som står på fra morgen til kveld. Jeg hater den, men den har inntatt mitt hjem uten at jeg har noe jeg skulle sagt, egentlig. Det aller verste er lyden av sportssendinger, som jeg absolutt ikke har noen interesse for. Det samme om tenåringers musikk, ungeskrål og skriking. Jeg liker heller ikke voksne folks hysteriske skrål og utbrudd, latterbrøl og brauting. Men lyder er man utsatt for hele dagen (og natten, som f.eks snorking). En vanlig dag for meg inneholder høye, uønskede lyder, ventilasjponsanlegg på arbeidsplassen mm, og det som jeg allerede har nevnt. Det er bare noen få ganger i året at jeg nyter absolutt stillhet. Er det noen som har det likedan???!!

Anonym sa...

Ingen av delene høres noe særlig godt ut å ha i ørene.. verken utenifra eller innenifra....

Anonym sa...

Hva er den lyden som irriterer deg aller mest?

BeritOskal sa...

Jeg er kanskje heldig som hører en høyfrekvenslyd i stedet for en av de lavere frekvensene. Syns feks at 300 Hz var utrolig slitsom! Tror nok 11000 er lettere å leve med.

Høye, uønskede virkelige lyder er selvfølgelig også utrolig kjedelige. Hvis du vil ha absolutt stillhet, anbefaler jeg deg å dra på fisketurer. Bedre rekreasjon finnes ikke! :))

Anthoni sa...

Jeg vet ikke om jeg har tinnitus eller ikke, men jeg tror det. Jeg føler jeg hører en konstant susing av lystoffrør fra TVen i hodet mitt, og/eller en svak during. Utrolig slitsomt.