lørdag 23. mai 2009

Ikke legg ned Sametinget, jeg blir arbeidsledig!

VG nett har en artikkel i dag om at Fremskrittspartiet vil inn på Sametinget for å legge det ned. Det syns jeg lite om! Det er ikke bare det at jeg mister oppdrag (selv om det selvfølgelig er ganske vesentlig...!), men Sametinget er jo faktisk veldig bra, og Fremskrittspartiet må ikke bli valgt inn. Huffameg. 

*Whatever the question, yoik is the answer!*

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg håper inderlig at vi blir kvitt dette unødvendige tinget og dets hodeløse pengeforbruk så fort som mulig, uansett om du kanskje skulle bli arbeidsledig en kort periode. Nei, Jeg håper virkelig at FrP kommer inn i sametinget ved neste valg.

Hilsen kautoværing

BeritOskal sa...

Hva er hodeløst med pengeforbruket, egentlig? Er det et bedre alternativ å ikke ha noen penger å bruke til samiske formål i det hele tatt?

Anonym sa...

FRP skal jo legge ned alt som har med kultur og gjøre.

Anonym sa...

Sametinget kan virke helt ubetydelig nå.
Det er imidlertid aparteid når en etnisk gruppe i et land har egne politiske organer som andre ikke får tilgang til.
Hva er egentlig en same?
Jeg vet om søsken der søstera kaller seg same, mens broren kaller seg nordmann.
Hva med 1/2 samer, 1/4 samer, 1/8 samer og trekvart samer?
Hvor går grensa for å være same?

BeritOskal sa...

Å være same er en identitetsgreie, og ikke noe som er direkte målbart. Datteren i en familie med norsk far og amerikansk mor kan jo føle seg mer amerikansk enn sønnen selv om begge har samme prosentandel av begge nasjonaliteter. Jeg syns ikke det er noe rart, det.

Geir K sa...

Samene kan få det "de trenger" på linje med vanlige nordmenn, tror det hadde blitt reaksjoner sørpå om muslimer skulle ha eget "storting" for å kunne ta vare på sin kultur, religion og språk, hvor de, som samene har gjort, krever mer styre og makt.
Skjønner ikke hvordan folk kan forsvare at det skal utøves Aparteid i en del av det norske land! Her er det ikke demokratiet som bestemmer, men en liten elite som jobber for særrettigheter og områder for seg selv og sine.
Når kan de andre norske politikerene få opp øynene for hva som skjer her?
Når det gjelder støtte til kultur og språk, så får det samiske folk støtte og midler på samme måte som en på Toten, i tillegg til det de får fra Sametinget!

Stem Frp, og for dere som bor her oppe, stem høyre inn på sametinget til høsten, vi jobber og for det samme!

Mvh

Geir K.
Porsanger.

Anonym sa...

Geir K. Hvordan i alle dager kan du sammenligne muslimer med samer??? Er du helt historieløs, eller? Muslimer er innvandrere, mens samene er en urbefolkning som har sitt tilhold i Norge før nordmenn. Derav ordet URbefolkning.

Geir K sa...

Sammenligningen er at hadde det skjedd at et lite mindretall kunne tatt makta over et område i vårt land, så har det ingen ting med om du er same eller muslim. Det kan ikke forsvares at flertallet i et fylke skal tilsidesettes?

Anonym sa...

Du Berit, du Berit, du har jo flere lesere enn vi har trodd. Og litt av en gjeng også :) Artig med debatt, men synd at debatantene er så kunnskapsløse. Kom igjen, flere! Og la oss få inn litt kunnskap. Vet dere at ikke at sametinget ikke skiller etter etnisitet når det tildeler tilskudd, en norsk, finsk eller muslimsk frisør i Honningsvåg stiller likt med den ekte norske fiskeren fra Hasvik og den ekte fjellfinnen fra Karasjok når de søker om etableringstilskudd ol. Samene går ikke foran, okke som - uansett fra FrP sier!!! Heller ikke FeFo gir mer til samene enn andre finnmarkiner - og en finnmarking defineres av FeFo som en som BOR i Finnmark, uansett hvor han er født eller hvilken hudfarge han har. Og en slik finnmarking har flere rettigheter enn en vaskeekte same som BOR i Sør-Norge.
HIlsen fra Kautokeino

BeritOskal sa...

Hei hå, her var det liv! Det er tydeligvis mange som er engasjert i politiske debatter om Sametingets fremtid og jeg syns jo det bare er koselig at folk gjør det via min blogg:) Fortsett sånn, hold linja varm:)

Spongy sa...

I Norge skal alle visstnok være like.

Det er mye uvitenhet ute og går her, men jeg mener at sametinget skal bestå akkurat fordi de også skal ha sine rettigheter på lik linje med nordmenn. Det å ta fra samene sametinget blir som å ta fra vanlige nordmenn stemmeretten, akkurat fordi det er snakk om urfolk som kanskje lever etter andre idealer enn det nordmenn gjør.

Hilsen samboeren til 1/4 same.

Anonym sa...

Åi herre jemen, trudde først at det var Øysten Sunde som hadde kommentert på denne her sida :)))

Men uansett kem det nå måtte være, det er en mann med fornuftige meninger! Og jeg vil gjerne si det enda sterkere enn han: At å ta Sametinget fra samene ville vært det samme som å ta Stortinget fra nordmennene!

Anonym sa...

Gratulerer med dagen din dag.

BeritOskal sa...

Hadde ikke vært så gærnt om Øystein Sunde hadde kommentert her! :) Men jeg er glad for alle kommentarer, jeg! Og tusen takk for bursdagshilsen!

NSR sympatisør sa...

FrP har jo prøvd å stille lister før. Historisk oversikt her
http://www.nsd.uib.no/polsys/index.cfm?urlname=parti&lan=&MenuItem=N1_3&ChildItem=&State=collapse&UttakNr=130&partikode=81&fylke=Midt-Troms&valgaar=2005

Men konkurrerer mde to store, NSR og Same-AP.

Anonym sa...

Da jeg var barn, hadde vi samiske lærebøker i matematikk. Vi hadde samisk som fag på skolen og vi fikk all undervisning på samisk, selv om Sametinget ikke fantes. I dag har småskolen (i Kautokeino) mattebøker på norsk. Mellomtrinnet har samfunnsfag- og religionsbøker på norsk, og ingen nye bøker kommer ut. Ingen vet når de nye mattebøkene kommer, ikke en gang Sametinget hvis man spør dem.

Hva gjør egentlig Sametinget med dagligdagse saker? Jeg har inntrykk av at de bare har visjoner, og glemmer de nære ting. Høytflyvende visjoner som det aldri blir noe av og selv soler de seg i glansen av media.

Hilsen irritert