tirsdag 26. mai 2009

And i pipa!

Det begynner å bli høysesong for andejakt i Kautokeino, og i den forbindelse har en liten kvinand funnet ly mot jegerne inne i sommerhuset til Johan Anders Somby i Masi, i følge NRK Sámi Radio. Jeg leste om saken tidlig i formiddag allerede, men nå fikk jeg plutselig tilsendt en mms fra min søster Karen Anne som gjorde det hele enda mer merkverdig, bare se på disse bildene her: 

  

Hytta vår fikk nemlig også besøk av en and i dag. Karen Anne og mamma var på hytta en tur, og plutselig hører de en merkelig lyd. Etter et gjennomsøk finner de denne lille tassen inne i pipa! En svært medtatt liten andefugl som kjemper for livet etter å ha flydd inn i pipa uten å finne veien ut igjen. (Minner meg nok en gang om at vi må skaffe oss pipehatt snarest...! Får meg også til å lure litt på om ikke ender kanskje er mer intelligente enn man skulle tro, siden de har vett til å søke ly mot jegerfaren!:-) Vi har jo sett to eksempler på det bare i dag.) 

De fikk berget den ut gjennom feieluka og tok den ut og ga den vann, men kampen ble dessverre altfor tøff å kjempe for lille fugleliten. Den døde etter kort tid. 

Livet er tøft å leve for ender i Kautokeino. Er det ikke det ene, så er det den andre. Jeg syns det var trist at den døde. Jeg syns synd på de uskyldige skapningene. Visst er det tradisjon med andejakt i vår kommune, men er det egentlig nødvendig med andejakt lenger? Jakter man egentlig ikke mer for moro skyld enn for matauk? Helt sånn egentlig?

Noen som vet hvilken andesort det her var, forresten?

*Whatever the question, yoik is the answer!*

8 kommentarer:

Anonym sa...

Coadgi

BeritOskal sa...

Giitu. Ieš mun in dovdda galle lotti...

Anonym sa...

Gal don skoara goit amma dovddat?
Don gal várra it lea máistán ge čahcelotti, nugo mii dološ olbmot leat.
oabbá

BeritOskal sa...

Gal mun jur máisttán gal lean, haŋŋá lean moatte háve borran. Skoarra gal lea čáhppat, dan dieđán, ja njuvčča lea vielgat:) Nu ahte erohusa gal oainnán juobe dien guovtti lottis ge:)

Anonym sa...

Gal don de leat oalle "ruoná", muhto in mun ge leat gal buoret...
Jurddašin dus geas lea jegerprøve, ahte don leat oahppan eanebuš! Mun gal dovddan vuoktafiehttaga nai, ja bunasuorssa, muhto de fertejit leat lahka, seivon. Ja lean maid fuobmán ahte čáhceloddi ii leat šat nu njálggat do dalle ovdal go juohke jagi boraimet, dalle go viellja-rohki lávii bivdit.
oabbá

BeritOskal sa...

Vuoktafiehttaga ja bunasuorssa gal dovddan mun maid!!! :) Jegerprøva mus gal lea, muhto in dieđe storrešin go báhčit lotti...

Anonym sa...

Eai hal njuvččaid goit almma bora oktage???? Njuvččat sáhttet šaddat badjel 100 jagi boarráset ja njukčabárra lea oskkaldas goabbatguobmásis agibeaivve, maiddái jus nubbi jápmá. Jus mun beasašin válljet manin mun áiggošin boahtte eallimis šaddat, de eahpikeahttá njukčan! Dan ii vašut oktage, manná lulás go galbmá ja boahtá davás go fiidnámus áigi šaddá dáppe.

BeritOskal sa...

Diet lei fiinna sávaldat! Njuvččan gal sáhtášin mun maid!