torsdag 22. november 2007

Hjertesukk!

GLR i dag: "Noen har sett seg lei på Ann Mari Andersens påskekonserter de siste tre årene. -Hun er på grensen av det vi kan akseptere, sier lederen i menighetsrådet."

Saken er den at menighetsrådet i Kautokeino ikke lenger vil ha konserter i kirka. Sang og musikk derimot er helt ok. Menighetsrådslederen sier at ordet "konsert" er et belastet ord som ikke hører hjemme i kirka, og menighetsrådet vil heller ikke tillate at det arrangeres konserter i kirka i fremtiden.

Men hvorfor er "konsert" så mye verre enn "sang og musikk"? Nei sannelig om jeg vet! Når jeg søkte på begrepet i Wikipedia, fant jeg følgende definisjon: "En konsert er levende fremføring av musikk foran et publikum."

HALLO!

I tillegg til dette sier menighetsrådslederen at Ann-Mari Andersen er på grensen av hva man kan akseptere i kirka: "Man kan spørre seg om folk som en gang har trådt ut av kirka og som står utenfor og kaller seg selv kristne i det hele tatt skal slippe inn i kirka. Og hvorfor skal de presse seg på når de en gang har trådt ut av det? Jeg har selv snakket med mange unge folk, - jeg syns for øvrig at mange er nesten mer konservative enn meg, og det er ikke få det er snakk om, det er ganske mange, - de sier iallefall at sånne bør ikke slippe inn i kirka."

Utrolig provoserende!

Som om Ann-Mari selv står på trappa og hamrer på døra og truer seg inn for å få holde konserter. Hun er faktisk blitt invitert til å holde kirkekonserter av de ulike prestene vi har hatt i Kautokeino prestegjeld de siste tre årene!

Og om hun faktisk hadde banket på døra selv, burde ikke kirka være rask med å slippe inn folk som står utenfor og vil inn? Nei. "Sånne bør ikke slippe inn". Det er ganske skremmende holdninger. Og jeg som trodde at kristendommen inkluderer og ønsker alle velkommen til kirka. Der tok jeg visst feil. Kirka hører de perfekte til. Iallefall Kautokeino kirke.

Men hva er egentlig så galt med Ann-Mari? Det er ikke lett å forstå. Hun synger jo tradisjonelle salmer som fins i salmeboka og åndelige sanger som er høytiden verdig, og folk liker det. Kirkekonsertene har vært et populært avbrekk i et ellers travelt påskefestival-program. Kanskje for populært? Mange har iallefall satt pris på den stille timen med sang og musikk, eller konsert som det heter når man fremfører levende musikk til et publikum, men nå er det altså høyst usikkert om dette er en tradisjon som kan leve videre fordi enkelte har problemer med - ja fuglene vet!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Ka ialldager e det som skjer i ktk??? andre plassa holdes det jo kirke konserter og dem e meget populære:)da kommer det folk som ellers ikke e kirkegjegere..Man skal ikke være dommedagsprofet over andre, og d e jo nettopp det dem holder på med i ktk, og fra menighetsrådet enda???æ e rystet!!!

utflytta ktk som ska på julekonsert i kirka i des, gleder meg til det:):):)

Anonym sa...

rettelse:
d ska være kirkegjengere, gikk litt fort når man blir rystet:):)

BeritOskal sa...

Helt enig med deg. Det er rart at KTK skal være den eneste plassen i landet som ikke tolererer noe så uskyldig som en kirkekonsert. Tør ikke tenke på hva slags holdninger de har til andre typer styggedommer!

Anonym sa...

Det er utrolig rart, hvor regliøs kan en bli. Det er jo bra å spre Guds ord, igjenom sang og musikk.

ER det så nøye om ann mari tilhøer frikirke, frelserarmen eller pinsemenighet. Når hun ønsker å synge om Jesus ...å formidle det glade budskap gjenom sang !!! må si det er veldig bra.

jeg tror ikke menighets leder vet at ann m tror på den samme Jesus som han...

For håpe at det ikke skjer noe som er verre for Kautokeino kirke... det kan nemlig komme tider da menighetsleder må godta homofille prest (samboende)

BeritOskal sa...

Der sier du det! "Hvor religiøs kan en bli?" Jeg syns det er tullete, hele greia!

Her kan man lese hva NRK Sami Radio skriver om saken: http://www.nrk.no/kanal/nrk_sami_radio/1.4130599

Ann-Mari Andersen sa...

takk for all støtte, det varmer masse. tusen takk. synd at mennesker som er satt i verv skal begrense kirken og lage regler for hvem som får komme i kirken.æ trur jo ikke at dette e det var Gud ville.. æ trur fakisk at Gud er inkluderende, og ønsker alle mennesker godt. det e jo ikke rart at man kvier seg å kalle seg kristen, for da blir man jo satt i en bås med bud og regler som man aldri klare å holde... og miste man ikke motet da så vet ikke æ???

Anonym sa...

Hai det er bare det at ann mari er for fink å synge.....
misunelsen og kritikk er stor i denne bygda...kauto folk tåler ikke at det går godt med noen....

Tenk til og med de så kalte kristne tåler ikke at noen lykkes ... ja ja

BeritOskal sa...

Ann-Mari, håper du ikke mister motet pga denne dumme saken. Stå på, du er virkelig en ressurs for Kauto-samfunnet på alle måter! Heia kirkekonsertene!

Anonym sa...

Kaster meg inn jeg, er det for at AM er fra kauto og har lykkes alt for godt eller er det forde hun ikke tilhører riktig Kristen miljø. Så om noen av de store artistene (AM er stor for meg allså) som Bjørn Eidsvåg eller en Ole Paus hadde spørt om konsert i kirken hadde fått nei? Nå må folket reise seg å si sin mening, ingen kirke er lukket for noen som vil inn, selv for slike ateister som meg er døren åpen. Det fikk jeg stafestet i gatekirken ved siden av dommkirken i Oslo, gikk inn der en kveld/natt og snakket med noen prester og de sa at kirken er åpen for alle som vil inn. Dete ble mye. Ooopps

Klem

Tor Erik

Anonym sa...

Kirken i Kautokeino er ikke åpen for alle som vil inn!!!!!

Anonym sa...

presten har ikke noe han skulle ha sagt det er styre i menigheten som bestemmer.hva har dem opplevd med gud...

BeritOskal sa...

Artig at folk kommenterer her! Fortsett gjerne med det. Det er fint med bekreftelse.

Anonym sa...

Trur det er noen som har et problem med GITAREN til Ann Mari. Og så er det jo bare helt på trynet med at det er et begrep som er problematisk. KONSERT. Det å si konsert i Kautokeino er like stygt som å si HOMOFIL. Tror Ann Mari skal gjøre som før, tilby en kveld med sang og musikk i Kautokeino kirke. Så får vi se hva de kristne, unge konservative menighetsmedlemmer sier til det.

Anonym sa...

Gitar kan være fryktelig farlig.. og Ann Mari selv kan være frykelig truende. er Ann Mari en trussel mot kirken?

"slik du vil at andre skal være mot deg, slik skal du være mot dem."

hvor er nestekjærligheten? hvor er gleden av at mennesker drar i kirken? hvor er toleransen? hvor er imøtekommenheten?????? Hvor er Guds hjørnesten: kjærligheten!!!!!hallo.......

Anonym sa...

Skjønner ikke dere at vi bor midt i læstadiansk bygd, og der skal ikke kristne smile å ikke være glad.
Du er mest kristen når du ser helt trist ut og synger triste salmer.

Dem skjønner ikke at sang og musikk... er konsert.

Kautokeino kirka er jo mest for begravelser.......ikke kom inn der noe som har med glede å gjøre..

DEM HAR IKKE SKJØNT.. BIBELENS ORD SOM ER DET GLADE BUDSKAP

BeritOskal sa...

Jeg tror ikke vi har hørt det siste fra verken gitaren eller stemmen til Ann-Mari iallefall, kjenner jeg ho rett;)