onsdag 11. februar 2009

Arkitektur


Jeg kjørte ut en tur i sted i en av pausene mine her på Sametinget, og oppdaget noe påfallende. Det fins faktisk flere kirker i Karasjok enn i Kautokeino! (Vi har tre, Karasjok har fire, men det spørs vel om de slår oss på antall menigheter...)

Kirka på det første bildet er statskirka som brukes i dag. De to neste vet jeg ingenting om. Noen som vet? Det fjerde bildet er av pinsekirka, det er det vel ingen tvil om.

Jeg syns den hvite kirka øverst til høyre er finest (jeg lurer på hvorfor den ikke brukes lengre). Steinkirka nederst til høyre er også fin, selv om den er litt anonym (ikke rart skiltet er blåst opp så stort). Den gamle, hvite nederst til venstre er bare gammel og stygg (den ligger forresten midt i et boligfelt!), mens hovedkirka minner mistenkelig mye om gatekjøkkenet på hjørnet med sitt karakteristiske tårn...

Jeg syns det var en interessant observasjon på en helt ordinær, men solrik vinterdag i Finnmarka (nydelig vær, bare 6 minusgrader, strålende sol og hele pakka. Det er akkurat sånn alle lunsjpausene burde være! Og av to timers varighet, ikke minst).


Det aller kirkeligste bygget, rent arkitekturmessig, i Karasjok er nok likevel denne, hvor jeg nå altså befinner meg:)


7 kommentarer:

Anonym sa...

hehe... Utrolig bra skrevet. nu smilte jeg. Undres hvordan avstanden mellom kirkene er og hvem som sitter høyest i sitt sete?

Anonym sa...

Den gamle øverst til venstre, den peneste, er Karasjok gamle kirke. Kan ikke brukes da den ramler i hodet på folk da. MEn burde restaureres og ordnes, da den er meget pen.

Anonym sa...

Den "stygge" er faktisk for tiden lager for utrangerte spilleautomater. Kirebygget er kjøpt og betalt av den godeste miljonær Tretnes! Det var virkelig livlig kirkeliv i karasjok på slutten av 70 tallet og beg. av 80!!! Vårt "kirkeliv" i Kautokeino er kjedelig sammenlignet med det som var der da! Dengang var det kirkeliv i "spillebua".
Im

Anonym sa...

Unders hvordan kirkelivet var der? Om Kautokeinos fargerike konstellasjoner er kjedelige..

BeritOskal sa...

Det høres virkelig livlig ut! Kirkelivet i Kautokeino er sånn passelig fargerikt, om man kan si det forsiktig, hvordan må ikke kirkelivet i Karasjok da være!

Hva sier folk til at kirka brukes som lager for spilleautomater? Man pleier jo å være ganske nøye med sånt...

Anonym sa...

Virkelig bra observert i lunsjpausen, du har journalistiske talenter i tillegg til alle de andre talentene dine! Gode bilder også!

Anonym sa...

Takk for det du:) Derfor mener jeg at alle burde ha minst 2 timers lunsjpause, sånn at man også får tid til å observere omgivelsene littegrann:)
bmo