mandag 26. desember 2011

En halvdød katt i grøfta

Jeg hadde en sterk opplevelse like før julemiddagen i dag. Vi fant en halvdød katt i vegkanten som var så stivfrossen at det bare såvidt var liv i den, og den mjauet så ynkelig at det var hjerteskjærende å høre på. Først sto jeg bare der og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg turte knapt å ta på katta, var redd for at den skulle klore, men jeg fant fort ut at det var ikke mye kampvilje igjen i stakkaren. Den hadde helt tydelig gitt opp, når til og med snuten var nede i sneen. Jeg trodde den skulle dø der rett foran øynene mine, men det virket samtidig så brutalt. Så jeg bestemte meg for å ta den i bur og inn i huset - og inn på varmekabelgulvet på badet.


Der lå den i 7 timer før det var særlig med bevegelse i den. Nå, 11 timer senere, er den kviknet litt til og har faktisk spist litt leverpostei flere ganger og drukket litt vann. Men den er utsultet og utmattet, det er faktisk et under at den ser ut til å overleve. Jeg har kanskje reddet et liv på juledagen, og det føles godt. Det gir noen tanker midt i alt det materialistiske vi omgir oss med.

Jeg ønsker alle en fortsatt god jul, ta vare på hverandre og eventuelle streifkatter som måtte komme deres vei! De har også et liv, og ingen liv er forgjeves.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det var så bra at du fant katta før den døde! Det er vel ikke katta si skyld at den er blitt født til denne verden, og blitt forlatt. Stakkaren frøs nesten i hjel på selveste juledagen, og fikk heldigvis reddet livet sitt. Det er synd at villkatter finnes her i vårt kalde strøk. Vi må ta ansvar for kattene våre, og kanskje sterilisere hannkattene så sjansen for nye hjemløse kattunger minsker. Hvis folk oppdager hjemløse katter, burde de ta seg av dem. Gi hunnkattene et hjem, samt p-piller, og kastrere hannkattene. Ikke alle katter er så heldige som denne, som fikk varmen i seg og mat i kroppen. Skal du beholde den, forresten? -ka-

Simen Ellingsen sa...

Utrolig bra gjort! Skulle bare ønske det fantes flere som tenker slik som deg! Dette er som tatt rett ut av ett julebudskap (selv om jeg ikke vet hvilket =))

Håper det går bra med "Tigris/Tiger" i fremtiden ;)

Anonym sa...

Utrolig bra.

Anonym sa...

Er greit å skrive en hjerteskjærende historie, fordømme andre mennesker uten å tenke over hva som kan ha skjedd.

Hva jeg ser av bildene du har lagt ut, er en veldig ung katt, og den ser rett og slett ut til å være en innekatt.

For meg er det nærliggende å tro at det er en katt som har rømt, og at eieren ikke har funnet den.

En innekatt har absolutt ingen muligheter til å klare seg ute, og langt i fra i Kautokeino.

Vi hadde en perser i Oslo. En innekatt, som vi engang tok med ut i parken en flott sommerdag. Stakkaren var helt tapt ute på plenen, og viste ikke hva den skulle gjøre.

Jeg er oppvokst i Finnmark, og har hatt både hunder og katter. Det fine med Finnmark og katter, er at kattene kan gå fritt, selv om de tar for seg av småfuglene. Været er ikke det største problemet for dem, så lenge de har et "skjul" hvor det er "litt" varmere og lunere enn ute, og det er tørt.
Slik kan de takle -40 og det som verre er.

Katter er meget sensitive vesener, og de vet gjerne hvordan været er, før de drar ut. Om det kommer en kuldeperiode, så vet de om den, og spiser lite, og oppholder seg gjerne inne, så de slipper å dra ut, om det plager dem.

Min nåværende katt er ikke så sensitiv, men er blitt opplært til selv å ta besluttninger om hvor den vil være. Det hender den snur i døra om været er for ufyselig, og setter seg ved vinduet og nyter utsikten i stedet for å dra ut. Om han må, så er han kjapp, før han kommer å banker på vinduet for å si at han vil inn.

Nei, den katta du har funnet er en rømt innekatt som ikke har noen forutsettninger til å være ute, ikke engang om sommeren.

BeritOskal sa...

Jeg har selv en katt jeg har mistet ved flere anledninger i og med den har dratt ut på ræk og ikke funnet veien hjem igjen. Jeg fordømmer ingen og er fullt klar over at katter kan rømme. Hvis "Tigris" har en eier, så håper jeg at vedkommende melder seg.

Anonym sa...

Vi velger å tro det :)
... og at katt og eier blir lykkelig gjenforent. Men, det er nesten så jeg sier at "Tigris" kan komme hjem til meg, om ikke eier dukker opp.
Ser ut til å være en flott katt.

Hilde Stenmark Kvennes sa...

Liker ikke anonyme innlegg - de fleste som har en "god forklaring" på hvorfor en katt er halvdød av sult er som regel anonyme....skam dere!
Vi i Kattens VERN Molde har drevet med hjemløse katter i mange år, selv har jeg jobbet med hjemløse katter i snart 20 år.
De fleste halvdøde katter er ikke innekatter men katter som av en aller annen grunn har mistet det hjemmet den hadde. Det kan være at den er gått seg bort - men dessverre er det ofte rett og slett at folk gir pokker. Og de fleste som ser en halvdød pus i veikanten gir også pokker! Da hjelper det lite å forsøke med å forklare at det har vært innepuser, eller annet - katten trenger hjelp! Hadde alle tatt ansvar for de de så, også andre ting i livet, så hadde vi hatt en bedre verden. De fleste hjemløse kattene vi tar inn i Molde (rundt 100 i året - finner vi kanskjeier til 5-6 av. Og vi annonserer med bilder, legger de ut på Facebook., nettsider og søker på nettsteder der folk kan etterlyse sine katter. Stort sett uten resultat. Og det er ikke villkatter - de får du ikke tak i, vi har jobbet mye med slike også. Hadde alle gjort som her ville flere ihjelsultede katter hatt et liv idag. Triste saker - og det blir faktisk bare flere saker også. Håper pusen overlever og får et fantastisk liv!

Linda sa...

Først; Tusen takk til Berit som tok med seg katten, og garantert reddet et liv:) Og til Hilde: Takk for at dere orker... En evig jobb, for hver dere finner nye hjem til så dukker det opp flere nye:( Har selv tatt til meg to som har dukket opp på trappa her, den minste var ca 10 uker, og alt for ung til å være ute alene, den andre var ca 4 mnd og ham tok jeg inn da det var 25 minus sist vinter... Etterlyste eierne begge ganger, uten noe hell. Så begge ble boende her, og er nå lykkelige kastrerte innekatter sammen med rasekattene mine:) Og til NN over her; Man kastrerer både hun-og hankatter, det er veldig mye bedre enn p-piller til hunkattene. På p-piller kan de fortsatt bli drektige, og de har stor sjanse for kreft etterhvert. Ved kastrering slipper man løpetid, og ikke minst livmorbetennelse/kreft... Hvis folk IKKE slapp ut fertile, umerka ungkatter så ville løskattproblemet vært uendelig mye mindre. Veldig mange av dem som blir borte blir sluppet ut alt for unge, og før de er merka og kastrert...

Unknown sa...

du har gjort en fantastisk flott gjerning. stå på. å fortsatt go jul å godt nytt år til både dæ å katta :D

Anonym sa...

Til Hilde Lien
Om du liker anonyme innlegg eller ei, har ikke noe her å gjøre. Om jeg ikke kunne skrevet anonymt, så ville ikke jeg skrevet her. Lik det eller ei.

Når det gjelder denne katten, så er den funnet et sted hvor folk generelt tar bedre vare på dyr, enn i byer, slik som Molde.

Jeg snakker av erfaring, og jeg har selv tatt til meg en hjemløs katt i Oslo. Det var en sann plage, rett og slett dyreplageri å la den bli innekatt. For perseren var det helt greit. Den viste ikke om noe annet, men for katta jeg tok inn var det en plage, selv om den fikk løpe helt fritt på taket av bygården.

Det er faktisk bedre å avlive en utekatt, enn å plassere den inne.
Ja, jeg mener det virkelig seriøst, for jeg har sett hva "fengsel" betyr for katter, og hva "frihet" betyr for dem.

Anonym sa...

Katter er middelhavsdyr og tåler den norske vinteren dårlig. Det er dyreplageri å la kattene gå ute om vinteren, dersom de ikke selv ønsker å være ute. Å være hjemløs katt i kulda i Finnmark er nok enda verre enn å være det lenger sør i landet.