søndag 22. mars 2009

Jade Goody


Jade Goody er død og jeg syns det er kjempetrist. Jeg har fulgt hennes kamp for å overleve siden hun fikk kreftdiagnosen i fjor høst, og har lest alt jeg har kommet over om henne. Historien hennes har grepet meg dypt. Hun var kjent fra britisk Big Brother og fikk sjokkbeskjeden om at hun har livmorhalskreft på direktesendt tv i august. Hun ble skallet etter fire måneder med tøff strålebehandling, og ble stadig dårligere etter at den aggressive kreften spredde seg i et fryktinngytende tempo gjennom kroppen hennes, noe som også ga henne forferdelige smerter. I dag måtte hun gi tapt for sykdommen. Hun ble bare 27 år og etterlater seg to små gutter på 5 og 6 år. 

Det er tragisk at så unge folk må dø. Rett og slett tragisk. Kreft er helt for jævlig! Det er en sykdom som sakte men sikkert spiser en opp innvendig til man ikke har noe liv igjen. Man smuldrer opp litt etter litt, og en dag, helt plutselig, fins man ikke lenger. Man er bare et minne, og savnet er et stort svart hull som ingen tårer klarer å fylle. 

Livet er kort i utgangspunktet, men for enkelte er den over nesten før den har begynt engang. Døden gjør meg tankefull, og kreftdøden spesielt. Jeg håper de finner en kur snart. I mellomtiden er det ikke stort annet vi kan gjøre enn å håpe på det beste og leve livet mens vi har det. 

Og mens stundens alvor senker seg over leseren, benytter skribenten muligheten til å ønske alle en livlig og ikke minst levende uke. Håper du har det bra. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var sterkt....

BeritOskal sa...

Jeg syns Jade Goody gjorde en utrolig viktig jobb ved å la media følge henne så tett hele veien. Hun fikk satt fokus på sykdommen og hvor nådeløs den er med åpenheten sin.

Døden er fortsatt litt tabubelagt, noe man ikke skal snakke så mye om. Jeg syns det er ganske rart siden det er noe som kommer til å ramme hver enkelt av oss. Likevel sliter vi med å møte døden.

Vi sliter med å spørre en dødssyk om tanker rundt liv og død. Vi er så redde for å såre. Og av samme grunn sliter vi med å se folk som har mista noen i øynene og spørre "Hvordan har du det?".

Kanskje vi sårer mer ved å la være...

Jeg syns Jade Goody var en utrolig flott jente som døde altfor tidlig. Jeg tror og håper at hun etterlater seg spor hos mange flere enn bare meg. Ingen liv er forgjeves.