fredag 31. desember 2010

Hadebra 2010, velkommen 2011!

Nyttårsaften. Dagen for ettertanke. Jeg konstaterer at 2010 har vært et bra år for både musiker-Berit og privat-Berit. Jeg har klart å ro i land flere store prosjekter, og har attpåtil klart å nyte det! Hva mer kan man ønske seg? Det har også vært et år med mange reiser og opplevelser som det blir vanskelig å tangere i fremtiden, men jeg kommer nok stadig til å prøve! :)

Det er mange mennesker som fortjener takk for året som gikk, men ingen nevnt - ingen glemt! :) Ønsker alle et riktig godt nytt år!

mandag 27. desember 2010

God jul i stua!

Ønsker alle mine lesere en fortsatt god jul. Eller romjul, for nå er det jo allerede blitt tredje juledag og butikkene og kontorene og arbeidsplassene er åpne som vanlig. Men noen av oss feirer og ferierer fortsatt og akter å gjøre det i en uke til, eller to.

Dette juletreet er ikke mitt, jeg fant bildet på nettet, men jeg måtte bare legge det ut for å lage litt juletrestemining. Jeg har ikke noe juletre selv. Eller jeg har jo et bittelite plasttre på 50 cm med juletrelys på som står på en stol på kontoret mitt, men den har ingen annen pynt. Kun lys.

Jeg har et ganske stort plasttre oppe på mørkeloftet også, som jeg tok ned i stua lillejulaften med tanke på å pynte det, men hele greia ble plutselig så absurd for meg at jeg måtte bare bære treet rett opp igjen. Jeg fikk meg rett og slett ikke til å pynte den lille plastkvasten som sto der så skjevt som Pisa-tårnet, og med kvister som ramla ned både her og der. Drysset gjorde den også, selv om den var av plast! Nei vet du hva!

Juletretradisjonen er virkelig en merkelig tradisjon. Hvorfor i alle dager trekker man et tre inn i huset, for så å henge opp en masse dingel og dangel på det? Hva skal det symbolisere, helt sånn egentlig? Juletreet i seg selv symboliserer livets tre i paradisets hage og evig liv, i følge Wikipedia, men hva med pynten? Hvorfor skal treet pyntes med lys og glitter og kuler og stæsj? Temmlig sprøtt.

Jeg må dog innrømme at selv om jula består av mange mer eller mindre merkelige tradisjoner jeg ikke alltid skjønner poenget med, så er det koselig med jul! Jeg har hatt en kjempefin jul, og ønsker både deg og meg en riktig så god romjul også!:-)

mandag 20. desember 2010

Og kulturkvelden var meget vellykket!

Det var kjempegøy å spille på Kaffegalleriet lørdag, og ikke minst kjempestemning! Og Ville Söderbaum har skrevet en vidunderlig diktbok/dagbok om sine dager i Kautokeino over et år. Humoristisk skildring fra Villes virkelighet. Jeg humret godt der jeg satt når han leste fra boka, anbefaler deg til å kjøpe boka! :)

fredag 17. desember 2010

Kulturfest på Kaffegalleriet

Lørdag 18. desember kl. 15 blir det kulturfest på Kaffegalleriet i Kautokeino. Jeg skal presentere noen av låtene fra min nye CD "Fargga" sammen med min trommefantomnevø Niels Ovllá, og Ville Söderbaum skal lese dikt fra sin helt ferskferske diktsamling "Dagar i Kautokeino". Dessuten blir det sangstund med Rawdna Carita Eira og Inger Johanne Oskal. Sanghefte deles ut!

Håper at alle som har mulighet tar en tur innom. Lørdag 18. desember kl. 15 på Kaffegalleriet, altså. Velkommen! :)

torsdag 16. desember 2010

Megabra juleforestilling!

Jeg var på juleforestillingen "Skábmačuovggas" i kveld der Beaivváš Sámi Našunálateáhter, Dimitri Joavku og ikke minst Kautokeino kulturskoles sangkor opptrådde. Sistnevne hadde faktisk CD-release i går og sang helt nye låter fra plata. Nydelig! Det er en knippe med utrolig flinke barn og unge! Det mest rørende var jo slutten da, når de unge tok styringen av hele showet og satte korlederen sin totalt ut ved å overraske henne med å joike joiken hennes:-) Det var en flott stund med latter og tårer. Herlig å være vitne til en sånn ekte glede og takknemlighet, og ikke minst sjokk! :)

Nå er altså barneplata ute i salg, og alle bør se til å skaffe seg den snarest! Den er kjempefin!

Det var også veldig hyggelig å høre Dimitri Joavku fremføre en sang som jeg har skrevet teksten på. Det er slags julesang. Eller egentlig ikke. Heller en vintersang. "Guovssahasa soajit" heter den. Teksten er som følger:

Guovssahasa soajit
It don leat guorosvuođas vádjolan
Ja it don leat seavdnjadassii bisánan
Go guovssahasa soajit ja nástegokčasat
Leat álo du dearvan ruoktot láidestan

It don leat akto vaikko orut ge
Ja it don leat láhppon vaikko orut ge
go doaivva lea dorvun
ja idjabuollašat
leat buoridan siivvu ja ruoktot láidestan

lørdag 11. desember 2010

Ny cd snart ute på markedet

Kautokeino kulturskoles sangkor utgir CD neste uke, nærmere bestemt 15. desember. Les mer om utgivelsen her. Korleder og prosjektleder Ann-Mari Andersen og produsent Stein Austrud har gjort en fantastisk jobb! Dette er spesiell plate, for det er jammen ikke ofte at et barnekor utgir CD! Og iallefall ikke en så bra en som den her! :)

Jeg medvirker også, faktisk:) Jeg har blant annet komponert den joiken du kan se og høre nedenfor, "Kulturskuvlla luohti", og i tillegg har jeg laget to andre låter. Jeg er også med som gjestejoiker på de nevnte låtene. Ellers er det mange spennende låter med på CD'en. Den er smekkfull av tøffe spor, og barna og ungdommen er kjempeflinke! Virkelig. Denne plata bør du skaffe deg!:)

Må for øvrig si at jeg ble imponert over logistikken under innspillingen. At dette i det hele tatt lot seg gjennomføre, er intet mindre enn fantastisk. Du kan selv tenke deg hvordan det må være når 35 barn og unge mellom 6 og 15 år skal knø sammen inne på et bittelite studio, og ikke minst hvordan det må være i pausene... Og all den ventingen mens produsenten trykker på knapper og klargjør neste låt... Det tar tid! Og det krever sin tålmodighet både av barn og voksne, og kanskje spesielt av korlederen... Men innspillingene gikk over all forventning, pga fantastisk logistikk.

Så ja, denne plata bør du kjøpe! Den er i salg fra 15. desember. Kom for øvrig på releaseforestillingen "Skábmačuovggas" på Kulturhuset i Kautokeino, onsdag 15. desember og torsdag 16. desember kl. 18. Det blir supert!




torsdag 2. desember 2010

Notater

Tolken er på oppdrag og slik ser notatene ut etter en heftig debatt på Sametinget. Meget informerende, hæ?:-)