søndag 27. desember 2009

Håper du har hatt en fin jul

Et lite bilde av juletreet til min søster Inger-marie som hvert år er så snill og gjestfri at hun invitere mamma og lillesøster på julemiddag. Vi fikk servert kalkun, slik tradisjonen etterhvert er blitt. Hun prøvde seg nok på andre alternativer (lutefisk og smalahove!!!), men presset ble for stort... :) Tusen takk oabbá for en nydelig julemiddag!

Det har vært en kjempehyggelig jul med mye god mat og masse fine gaver og mange koselige mennesker. Må dog innrømme at jeg merker tomrommet etter far ekstra godt nå i jula, han døde 13. desember i fjor, men sånn er livet.

I dag har vi hatt en heidundrende middag med 12 personer til bords, og enda flere som kom til utover kvelden. Det var kjempehyggelig. Ellers er det romjulsrock på Maras i kveld og det er sikkert mange som skal ut. Jeg håper du har hatt en fin jul så langt, og ønsker deg fortsatt god (rom)jul.

onsdag 16. desember 2009

Klimaproblemer

Vi vet alle at det er store klimaproblemer globalt, og det fryktes at Antarktis vil være isfri bare om noen få år, som igjen vil medføre til oversvømmelser og andre katastrofer.

Den siste uka har det vært en stor klimakonferanse i København der alle de ledende klimapolitikerne og klimaekspertene har vært samlet for å diskutere både problemer og løsninger. Deriblant også vår egen statsminister Jens Stoltenberg, og de engelske overhodene Prins Charles og statsminister Gordon Brown.

Det virkelige klimaproblemet her er det at alle tre tok privatfly (!) til konferansen! Hæ? Og dette er verdens ledende klimaforkjempere! Er det mulig, sier jeg bare! Les artiklene her:


onsdag 9. desember 2009

Skábmačuovggas

Kom på juleforestilling tirsdag 15. eller onsdag 16. desember! Klikk på bildet for større format! Alle billettinntekter går til Mama Sara Education Foundation for Maasai School Children!


tirsdag 8. desember 2009

Mama Sara Education Foundation for Maasai School Children

Jeg er blitt styremedlem i den samiske hjelpeorganisasjonen Mama Sara Education Foundation for Maasai School Children . Mama Sara er faktisk Norges minste hjelpeorganisasjon og jobber med å hjelpe masai-barn med skolegang i Ngorongoro-distriktet i Tanzania. I år er det 34 barn og unge som får hjelp til skolegang via sponsorer.

DESSUTEN: Nå har styret Mama Sara satt i gang fundraising på toppen av det, der formålet er å samle inn penger til skolebygg i landsbyen Loliondo. I februar skal det blant annet arrangeres masai-uke og veldedighetskonsert i Kautokeino til inntekt for skolebygg, og målet er å samle inn minst 100.000,- kroner.

Styret for Mama Sara kan stolt meddele at det allerede strømmer penger inn. Det samiske nasjonalteateret Beaivváš har faktisk lovet å gi alle billettinntekter fra juleforestillingen Skábmačuovggas som går 15. og 16. desember til prosjektet!

Ellers har Samisk høgskole avd. NTL sponset 10.000,- kroner, og Kautokeino Kontorservice har sponset rekvisita til julegavekort, som KT Trykk v/ Kristian Turi trykker opp.

Og hva er så julegavekort? Jo: Det er rett og slett gavekort man kan gi i julegave til venner og familie for å støtte opp om Mama Sara. I stedet for å kjøpe ting og tang man egentlig ikke trenger, kan man heller gi økonomisk støtte til skolebygg-prosjektet. Gi et julegavekort du også til noen du er glad i, og vær med å hjelpe fattige urfolksbarn. Julegavekort får man kjøpt fra og med neste uke.

Man kan også gi direkte støtte ved å sette inn penger på kontonr. 1202 70 84980.

La denne julen bli en jul der vi støtter opp om våre medmennesker i stedet for å fokusere på den materielle overfloden som vanligvis kjennetegner julen.

Hjelp masaibarn i Ngorongoro med skolegang du også. Ønsker deg en en fin førjulstid.

lørdag 5. desember 2009

Ulv, ulv!

Riksavisene slår opp med krigsfonter på førstesidene at det går en ulv løs i Oslo. Både Dagbladet og VG har i dag hatt svære oppslag om at det er blitt observert ulv i Oslo, nærmere bestemt i Groruddalen, og dette har selvfølgelig skapt stor frykt blant beboerne på området som visstnok skal ha forlest seg på eventyret om Rødhette.

Men Oslofolk, frykt ikke mere, for nå viser det seg at det sannsynligvis bare dreier seg om en snill og uskyldig familiehund fra Kautokeino, nærmere bestemt fra Máttaluoppal!

Min fetter Per Ivar Oskal mener at det er hans hund Bittoš som er synderen, og etter hvert den store kjendisen, som er avbildet i avisene, og som de såkalte ulveekspertene blåser opp til en svær greie.

Her kan du en filmsnutt om saken.

Uansett hva sannheten skulle være, så var dette en artig nyhet jeg bare måtte blogge om! :) Les artiklene du også! VG har også en sak om temaet.

Jajamen, det er nok ikke første gang noen fra Kautokeino lurer hovedstadsfolket, lure som vi er:) Men på den annen side, det er kanskje ikke alltid like lett å se forskjell på ulver og hunder (og kanskje spesielt lure samehunder) som lusker og lurer bak enhver busk verre enn selveste ulven sjøl. Bare se på bildene her.


Fotos: VG og Dagbladet

torsdag 3. desember 2009

En uke går fort

Jeg forstår ikke hvor dagene blir av. Jeg syns jo jeg blogger ofte, det føles sånn iallefall, men jaggu meg er det snart en uke siden sist likevel! Hvor er dagene siden lørdag blitt av?